Vitamin B12

Vitamin B12: jaké jsou jeho vlastnosti? Co způsobují nedostatek a přebytek vitaminu B12

Vitamin B12 udržuje oběhový, nervový a trávicí systém v dobré kondici. Jeho nedostatek je častým problémem, ale správné suplementace a strava bohatá na živočišné produkty mu pomůže se vyhnout. Vitamín B12, jinak kobalamin nebo také „červený vitamín“, je vitamín ze skupiny B, který je pro naše tělo velmi důležitý. Jeho nejdůležitější funkcí je podpora tvorby červených krvinek, zodpovídá také za duševní zdraví, fungování trávicího, oběhového a nervového systému. Nedostatek kobalaminu je poměrně častý, zejména mezi vegany a vegetariány.

Čím se vyznačuje vitamín B12?

Vitamin B12 hraje v našem těle nesmírně důležitou roli a jeho vhodná hladina je nezbytná pro správné fungování. Má největší strukturu mezi všemi vitamíny a jeho druhý název – kobalamin – je způsoben obsahem kobaltu. Jde o vitamín tvořený pouze za účasti mikroorganismů. Protože si ho tělo nedokáže samo vyrobit, musíme mu ho zajistit potravou. B12 se vyskytuje v mnoha různých formách, které se mění v celém těle. V závislosti na konkrétní formě má vitamín různou trvanlivost nebo strukturu.

Jde o klíčovou složku, která se v lidském těle sama o sobě nevyrábí. Proto je tak důležitý jeho správný přísun formou dodání s jídlem nebo jako doplněk stravy. Přiměřenou hladinu kobalaminu tělo potřebuje pro regulaci metabolických procesů, správnou syntézu hormonů, vedení nervových vzruchů, tvorbu myelinových pochev v našich nervových buňkách, celkový metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů, jako např. stejně jako udržování vhodných, správných koncentrací lipidů v krvi.

Které potraviny mají vysoký obsah vitamínu B12 ? Jedná se především o produkty živočišného původu, malé množství se nachází i v konzervách nakládané zeleniny (kvůli obsahu kyseliny mléčné). Nejbohatší na B12 jsou vnitřnosti, například játra. Následují vejce a ryby, stejně jako hovězí nebo telecí maso. O něco méně vitamínu mají uzeniny, mléko a mléčné výrobky, drůbež a vepřové maso.

  • Stoporex® Women

    419,00  Sleva!
  • Stoporex® Women – Balení 3ks

    1190,00  Sleva!
  • Stoporex® Women – Balení 5ks

    1990,00  Sleva!

Jaká je funkce vitaminu B12 v těle?

Vitamin B12 má mimořádně všestranný účinek. Podílí se na tvorbě nukleových kyselin a červených krvinek, je zodpovědný za řadu metabolických reakcí (bílkoviny, tuky a sacharidy), buduje myelinovou pochvu nervových vláken a podporuje syntézu tak důležitých neurotransmiterů, jako je dopamin nebo serotonin. Vitamin B12 je také nezbytný pro získání aktivní formy kyseliny listové, která hraje zvláštní roli v případě těhotných žen a žen plánujících těhotenství (např. boby jsou mimořádně bohaté na kyselinu listovou ).

Jaké jsou příznaky nadbytku nebo nedostatku vitaminu B12?

Nedostatek vitaminu B12 je velmi častým problémem. Ve vyspělých zemích má asi 20 % populace nedostatek vitamínu B12. S věkem se vstřebávání kobalaminu snižuje, takže starší lidé mohou být jeho nedostatkem postiženi ještě ve větší míře. Odhaduje se, že 40 % evropské populace je ohroženo nedostatkem vitaminu B12 a téměř 10 % vykazuje skutečné příznaky nedostatku. Zvláště nebezpečné jsou nedostatky vitaminu B12 pozorované během těhotenství, protože tato sloučenina je zodpovědná za vývoj plodu a může ovlivnit pozdější zdraví a intelektuální schopnosti dítěte. Především se nedostatek kobalaminu vyskytuje u více než 26 % těhotných žen.

Nadbytek vitaminu B12 v těle je zase vzácný. Proč se toto děje? To je způsobeno vlastnostmi tohoto vitaminu, který je rozpustný ve vodě, takže se může vylučovat močí a potem. Z tohoto důvodu je jeho předávkování téměř nemožné. Ve vzácných situacích však dochází k alergiím na vitamín B12. Mohou se objevit příznaky jako krvácení z nosu, jiné alergické reakce a příležitostně i anafylaktický šok.

Pokud je však potravou dodáváno správné množství vitaminu B12 a jsou pozorovány příznaky jeho nedostatku, může příčina spočívat v problémech na úrovni asimilace. Vyplatí se provést testy ve směru např. celiakie, Crohnovy choroby, v jejímž pokročilém stadiu jsou abnormality ve vstřebávání prakticky všech živin.

Nedostatek vitaminu B12 postihuje mnoho systémů a vyvolává širokou škálu příznaků:

  • Příznaky z oběhového systému – typický je typ anémie zvaný megaloblastická, projevuje se závratí, bledostí a dušností, slabostí nebo zrychleným tepem a poruchou koncentrace.
  • Příznaky z nervového systému – mohou se objevit poruchy sluchu, čichu nebo cítění, dále poruchy hybnosti a charakteristické závratě, např. při náhlém vstávání. Nedostatek může také vyústit v parézu a necitlivost, problémy s močením a potencí ( vitamíny na potenci ).
  • Gastrointestinální příznaky – nechutenství a hubnutí, nevolnost a porucha chuti, otok a zarudnutí jazyka je také typické. Objevuje se průjem nebo zácpa.
  • Kožní příznaky – Nedostatek vitaminu B12 může mít za následek vitiligo nebo světle žlutý tón pleti.
  • Psychiatrické příznaky – jsou spojeny s nesprávným fungováním neurotransmiterů. Nejčastěji se vyskytují poruchy nálady (deprese, mánie, změny nálad) a kognitivní poruchy.

Sluší se dodat, že působení a vzájemné působení vitaminu B12 je natolik komplexní, že vliv nedostatku na organismus je mnohem širší a přesahuje výše uvedené základní příznaky. Ovlivňuje také imunitní systém, chrání před infekčními nemocemi, pomáhá udržovat správnou hladinu homocysteinu nebo umožňuje využití již zmíněné kyseliny listové.

Jaká forma vitaminu B12 bude nejlepší?

Vitamin B12 se vyplatí dodávat jídlem , ale ne vždy je to možné (např. u vegetariánů a veganů). Často je poptávka vyšší než množství vitaminu, které lze poskytnout přirozenou cestou – pak je nutná vhodná suplementace. Důležitou záležitostí je podpora správného vstřebávání vitaminu, díky čemuž bude jeho působení efektivnější.

Vstřebávání vitaminu B12 pomůže jeho užívání společně s kyselinou listovou nebo vápníkem. Mezi další sloučeniny, které mají pozitivní vliv na působení B12, patří: vitamín B6 nebo biotin. Proto je tak dobrým řešením sáhnout po tabletách typu B komplex. Vitamin B Complex obvykle obsahuje vitamin B12 spolu s mj. zmíněný biotin a B6 , což výrazně zlepšuje biologickou dostupnost.

Nedostatek vitaminu B12 může v extrémních případech představovat vážné zdravotní riziko. Proto se v případě extrémně nízké hladiny tohoto vitaminu nebo dlouhodobého nedostatku podává formou intramuskulárních injekcí. Vitamín B12 obsahují také 100 % přírodní doplňky stravy Stoporex.

Jak dávkovat vitamín B12? Doporučená denní dávka vitaminu B12?

Denní potřeba vitaminu B12 je asi 2 mikrogramy. Je třeba si uvědomit, že díky jeho absorpci pouze v posledním segmentu ilea se vstřebá pouze malé procento dávky. Proto je tak důležité konzumovat správné množství produktů s vysokým obsahem kobalaminu nebo správnou suplementaci.

Vitamin B12 je nezbytný pro správnou funkci nervového, trávicího a oběhového systému. Správně zvolené doplňky stravy a vyvážená strava pomohou udržet jeho dostatečnou hladinu a vyhnout se poruchám spojeným s nedostatkem.

Doporučený denní příjem vitaminu B12 pro dospělé je 2,4 µg (o něco vyšší pro těhotné a kojící ženy). Proces tepelné úpravy dokáže snížit obsah vitamínů ve výrobcích v závislosti na čase a teplotě až o 97 %. Biologická dostupnost krystalické formy kobalaminu se pohybuje od 1 do 5 % a mnoho faktorů (např. oblíbené léky na pálení žáhy) může jeho vstřebávání dále snižovat. Při výběru doplňku stojí za to věnovat pozornost dávce v něm obsažené, protože obvyklá 100% denní potřeba se může ukázat jako nedostatečná.

Odpůrci rostlinné stravy berou vitamín B12 jako základ pro diskusi o nevýhodách takové stravy. Protože jak lze považovat stravu za zdravou, když ji nelze přirozeně vyvážit? B12 se nachází pouze v živočišných produktech, proto je tradiční strava nejlepší! Ale nenachází se ve skutečnosti v rostlinách a musí se brát jako doplněk?

Denní potřeba vitaminu B12 je:

  • pro ženy a muže: 2,4 μg
  • pro těhotné ženy: 2,6 μg
  • během laktace: 2,8 μg
  • pro děti do 10 let: 0,9-1,8 μg
  • pro děti 10-18 let: 1,8-2,4 μg

Jak časté jsou nedostatky vitaminu B12?

Vyskytuje se nedostatek vitaminu B12 skutečně na mnohem vyšších úrovních u lidí, kteří dodržují rostlinnou stravu? Ve většině studií byl deficit definován jako <130-150 pmol/l. Ve skupině veganů má až 50–70 % lidí nedostatek vitamínu B12 . U dospělých vegetariánů se toto procento pohybuje od 11 % (nejnižší hladina byla zjištěna u lidí na rostlinné stravě žijících ve Velké Británii) až po 90 % (Německo a Nizozemsko). Velkou skupinu nedostatků tvořily těhotné ženy ~62 %, dospívající ~20-40 % a děti a kojenci (větší nedostatky byly zjištěny u dětí, které byly na rostlinné stravě ~67 %)

Proč by měli vegani a vegetariáni doplňovat vitamín B12?

Bezmasá dieta si získává na oblibě jak z etických, tak zdravotních důvodů. Správně sestavená vegetariánská a veganská strava poskytuje všechny potřebné ingredience. Nejvíce problémů však způsobuje přísun správného množství vitamínu B12. Určité množství ho lze nalézt například v houbách, řasách a v poslední době populární spirulině, ale více než 80 % dosud identifikovaných sloučenin jako kobalamin nemá žádnou biologickou aktivitu a v žádném případě nesplňuje poptávku po této sloučenině.

Z tohoto důvodu jsou vegani (a v menší míře i vegetariáni) ohroženi nedostatkem vitaminu B12. Denní příjem vitaminu B12 mezi vegany je méně než 1 µg, což je téměř desetkrát méně než v případě lidí na standardní stravě. U veganů a vegetariánů jsou mnohem častěji než u běžné populace pozorovány jak nízké hladiny kobalaminu v plazmě, tak sekundární příznaky jeho nedostatku (např. anémie, zvětšené krvinky, vyšší hladiny homocysteinu a zánětlivých markerů).

  • Stoporex® Women

    419,00  Sleva!
  • Stoporex® Women – Balení 3ks

    1190,00  Sleva!
  • Stoporex® Women – Balení 5ks

    1990,00  Sleva!

Příznaky a testování nedostatku vitaminu B12

Existuje několik důvodů, které jsou zodpovědné za nedostatek B12 v těle a mohou to být: perniciózní anémie (autoimunitní onemocnění, které brání vstřebávání vitamínu), poruchy vstřebávání (např. u Crohnovy choroby) a nedostatečný přísun stravy. Nejčastěji na rostlinné stravě máme evidentně nedostatečný příjem stravou. Pokud držíte rostlinnou stravu nebo máte podezření na nedostatek B12, měli byste nejprve provést krevní obraz s nátěrem, celkovou hladinu vitaminu B12 a hladinu kyseliny listové. Norma vitaminu je 148-740 pmol/l a jeho nedostatek vede k rozvoji makrocytární anémie. Proto provedení kompletního krevního obrazu ukáže sníženou hladinu hemoglobinu a hematokritu a zvýšený MCV (střední objem krvinek). Navíc hladina kyseliny listové, která také vede k rozvoji makrocytární anémie, vám umožní rozlišit faktor, který onemocnění způsobuje. Další testy, které byste měli provést, jsou hladina homocysteinu a kyseliny methylmalonové – oba indikátory jsou citlivé na výskyt nedostatku B12 a budou zvýšené

Mezi důsledky nedostatku vitaminu B12 patří hubnutí, únava a bledost (způsobené chudokrevností), gastrointestinální potíže (nevolnost, zácpa nebo průjem), bolesti hlavy, žloutenka, ale také neurologické příznaky, jako jsou senzorické poruchy, ataxie (potíže s pohybem tekutin). Během nástupu závažných neurologických problémů a neléčeného nedostatku B12 mohou symptomy přetrvávat a zanechávat trvalé poškození .

Rovněž stojí za to věnovat pozornost tomu, jaké složky mohou dodatečně způsobit nebo zvýšit nedostatek B12:

  • metformin, což je nejoblíbenější látka používaná u lidí s inzulinovou rezistencí nebo diabetem typu 2
  • sulfasalazin předepisovaný hlavně pro zánětlivá onemocnění střev

Proto by měla být hladina B12 u pacientů chronicky užívajících výše uvedená léčiva sledována prováděním krevních testů jeho celkové hladiny.

Zdroje vitamínu B12

B12 dodáváme z potravin pouze v živočišných produktech, jako jsou:

  • maso (hovězí 2,3 µg/100 g, vepřové 0,9 µg/100 g),
  • ryby (čerstvý losos 3 µg/100 g),
  • mléčné výrobky (tvaroh 0,8 µg/100g, syřidlový sýr 1-2 µg/100g),
  • vejce (1,6 ug/100 g).

Další možností doplnění zásob je strava obohacená o vitamín B12, tedy zeleninové nápoje, vločky, náhražky masa nebo energetické nápoje.

Lidé na tradiční stravě nebo zavádějící flexitariánskou dietu mohou snadno poskytnout správné množství vitamínu B12 spolu s vyváženým jídelníčkem. V případě vegetariánské stravy nejsou žádná doporučení pro povinnou suplementaci, protože jídelníček obsahuje potraviny, které jsou jejím zdrojem. I přes vyšší riziko je však nutné před zahájením diety i v jejím průběhu pravidelně sledovat nutriční stav vitaminu B12.

Suplementace B12 se také doporučuje osobám starším 50 let (včetně těch, kteří nejsou na veganské nebo vegetariánské stravě). V této době výrazně klesá vstřebávání vitaminu B12, který je nezbytný pro správnou funkci nervového systému, proto dodávání tělu správného množství vitaminu B12 snižuje riziko onemocnění nervového systému, jako je demence nebo Alzheimerova choroba.

Rostlinné zdroje kobalaminu

Informace o rostlinných zdrojích vitaminu B12 najdeme, ale je to pravda a můžeme suplementaci vynechat? Rostliny přirozeně neprodukují vitamín B12, ale může být přítomen kontaminací nebo bakteriálním působením. Je však třeba zdůraznit, že některé z uvedených rostlinných potravin obsahují analogy B12, tedy neaktivní formu, která neovlivňuje příjem vitaminu a v základním testu může způsobit falešný výsledek. Dva nejoblíbenější produkty jsou spirulina a chlorella. Spirulina (jedná se o sinice) může produkovat a obsahovat v závislosti na původu vitamin B12, je však charakterizována jako pseudovitamin, neovlivňující výživu.

Chlorella na druhé straně v jedné studii snížila hladinu kyseliny methylmalonové (která se zvyšuje se sníženou hladinou B12) o ~34%. Je však třeba poznamenat, že ne všechny subjekty hlásily zlepšení svých výsledků a některé parametry (hemoglobin, MCV, hematokrit) zůstaly nezměněny. Kromě toho byly ve studii přijaty vysoké dávky přípravku – 9 g chlorelly, tedy 45 tablet.nedoporučujeme spoléhat na chlorellu jako doplněk vitaminu B12 na veganské stravě.

Doplnění vitamínu B12

Vitamín B12 se vyskytuje v několika formách:

  • methylkobalamin
  • hydroxokobalamin
  • adenylkobalamin
  • kyanokobalamin

První tři jsou bioidentické (mají stejnou chemickou strukturu) s formami B12, které se nacházejí v potravinách živočišného původu a lidské fyziologii. Adenylkobalamin se nachází v největším množství v mase (~68 %), zbytek tvoří methyl- a hydroxokobalamin. V mléce a vejcích převládá methylkobalamin.

Kyanokobalamin je naproti tomu syntetická forma, k přeměně na aktivní formu se musí rozložit na kobalamin a kyanid. Nachází se v doplňcích nebo potravinách, které byly obohaceny o kobalamin. Nejčastěji se používá díky své stabilitě, ceně a dostupnosti. Suplementy vitaminu B12 na rozdíl od potravinových nejsou vázány na bílkoviny a snadno se kombinují s transkobalaminem I, což usnadňuje jejich vstřebávání.

V současné době neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval jakýkoli přínos jakékoli formy B12 kromě kyanokobalaminu. Musíme se však v tomto případě obávat kyanidu? Ani ne, protože kyanid je přirozeně obsažen v semenech ovoce, krupicích nebo luštěninách a doplněk obsahuje fyziologicky nevýznamné množství, tedy neohrožující naše zdraví.

Jak se vypořádat s neustálou únavou?

Pokud je každodenní vstávání z postele provázeno obtížemi a nemotorností, i po dostatečném množství hodin spánku se stále cítíte vyčerpaní, může to znamenat, že vašemu tělu chybí vitamín B12. Jak se ukazuje, řešení problému nemusí být invazivní, někdy stačí změnit jídelníček, postarat se o lepší spánkovou hygienu nebo se pořádně suplementovat. Než tedy začnete hledat pomoc nebo jít k lékaři, zkontrolujte, zda nedostatek síly a ospalost nejsou způsobeny nedostatkem vitamínů. Jak jsme několikrát uvedli, nedostatkem kobalaminu jsou ohroženi zejména vegani, protože právě tento model výživy vylučuje všechny živočišné produkty, které jsou zdrojem této složky. Lidé na rostlinné stravě by proto měli pravidelně testovat koncentraci kobalaminu v krvi a podle toho ji doplňovat. Pokud tedy únava a doprovodný nedostatek energie po nočním odpočinku neodezní, objevila se náhle a trvá alespoň několik týdnů a jsou přítomny další neduhy, jako jsou bolesti hlavy, kloubů, svalů a zhoršení koncentrace nebo paměti – řešením těchto událostí může být obohacení se o vitamín B12.

Shrnutí na závěr

Vitamin B12 v aktivní formě je nezbytný pro správný metabolismus bílkovin, tuků a sacharidů. Vstřebávání vitaminu B12 je velmi složité. V žaludku žaludeční kyselina odděluje vitamín B12 od bílkovin v potravě, poté jej speciální bílkovina (produkovaná buňkami žaludeční stěny) transportuje do tenkého střeva, kde se vstřebává. Bohužel s věkem účinnost tohoto mechanismu klesá, což ve stáří může vést k nedostatku vitaminu B12. Příznivý účinek vitaminu B12 na duševní funkce a duševní zdraví je dán jeho rolí při tvorbě nejdůležitějších mozkových neurotransmiterů odpovědných za paměť, mentální jasnost, bdělost nálady a mnoho dalších procesů. Nedostatek vitaminu B12 může způsobit deprese a řadu příznaků souvisejících se zhoršením kognitivních funkcí (projevujících se podobně jako v případě Alzheimerovy choroby). Studie na starších pacientech s poruchou mentálních funkcí v důsledku nedostatečného množství vitaminu B12 ve stravě naznačují nutnost včasného odhalení případných nedostatků.

  • Stoporex® Women

    419,00  Sleva!
  • Stoporex® Women – Balení 3ks

    1190,00  Sleva!
  • Stoporex® Women – Balení 5ks

    1990,00  Sleva!
0 odpovědi

Zanechat komentář

Chcete se zapojit do diskuze?
Neváhejte a přispějte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *